“De waarheid is over het algemeen de beste verdediging tegen laster”

in Persoonlijk

De uitspraak hierboven is van Abraham Lincoln. Ik moest daar vandaag aan denken toen ik hoorde dat wethouder Gerrie Elfrink het nodig vindt om achter mijn rug om te beweren dat ik als journalist op staande voet ontslagen ben bij een krant.

Hij appte dat naar iemand die ik ken. Hoewel ik geen bewijs heb, zal hij het vast tegen meer mensen hebben lopen roeptoeteren.

Tijd voor de waarheid dus. Ben ik ontslagen? Ja, nou en of! Maar de waarheid zit anders in elkaar dan Gerries laster doet vermoeden.

Wegener, voor wie ik werkte, heeft schriftelijk haar excuses aangeboden voor het ontslag en erkend dat het ontslag onterecht was. Ter compensatie werden zij gedwongen een ruime schadevergoeding te betalen.

Mijn ontslag was destijds, we schrijven juni 2004, voor de Nijmeegse Stadskrant aanleiding voor een sappig artikel.

Beste Gerrie Elfrink: volgende keer als je lastert, mag je verwijzen naar dit artikel:

Zondagkrant ontslaat redacteur

“Ik werk als eindredacteur bij De Zondagkrant. Volgens critici een blad dat net als een geslachtsziekte verspreid wordt onder mensen die dat eigenlijk niet willen.”

Deze ironische zinsnede vermeldde Patrick Arink anderhalf jaar geleden op zijn persoonlijke website bij zijn levensbeschrijving ter relativering van zijn functieaanduiding.

Het citaat dat Arink aanhaalde, was een vrije weergave van een zin uit de afscheidscolumn van Jos Joosten die op 21 juni 2001 in het universiteitsblad de Vox verscheen.

Joosten hield daarin een bespiegeling dat een column toch nooit effect heeft. Letterlijk schreef Joosten over De Zondagkrant: “het weekblad dat net als een geslachtsziekte gratis verspreid wordt en dat wat mij betreft net zo welkom is”.

Medio februari werd Arink door Wegener, de uitgever van De Zondagkrant die ook De Brug en De Gelderlander bezit, op het matje geroepen over de passage op zijn website.

Het hoofdkantoor in Enschede zag er de humor niet van in en vond het schadelijk voor Wegener. Daarop haalde Arink de tekst weg en verving die door: “Geen negatief woord over de Zondagkrant. Geweldig blad.”

Maar het kwaad was al geschied en enkele dagen later werd Arink na tweeënhalf jaar in dienst te zijn geweest, door de hoofdredactie van Wegener op staande voet ontslagen.

De gewraakte zinsnede die al anderhalf jaar op zijn persoonlijke website stond, diende blijkbaar als een stok om mee te (ont)slaan. Inmiddels is er een financiële regeling getroffen en beide partijen zijn uit elkaar.

Arink werkt nu freelance voor Onkruid. Op zijn persoonlijke website staat daarover met een vette knipoog naar de affaire met bazen van Wegener:

Onkruid is een spiritueel tijdschrift dat als een geslachtsziekte verspreid wordt en waar je verder vanalles over mag zeggen. “Zolang je maar meldt dat het onbespoten is”, aldus de hoofdredactie.

Post Scriptum:
Ik heb een klacht ingediend bij de gemeente Arnhem over het gedrag van Elfrink. De klacht is door burgemeester Boele Staal gehonoreerd. Hij heeft Elfrink op zijn vingers getikt.

Patrick is journalist en woont achter een toetsenbord in Arnhem. Patrick is daarnaast internet-ondernemer, met ongeveer veertig websites die jaarlijks 50 miljoen pageviews genereren. In zijn vrije tijd probeert Patrick om computers dingen te laten doen waarvoor ze niet bestemd zijn.