Impressie van de geplande Euroscoop-bioscoop bij de Rijnhal.

Euroscoop bioscopen overgenomen door Pathé

in Nieuws/Politiek

Kunt u het zich nog herinneren? Arnhem moest en zou een paar jaar geleden een Euroscoop bioscoop krijgen bij de Rijnhal. Volgens de gemeente Arnhem, wethouder Elfrink voorop, was er naast Pathé bij het station behoefte aan nog een grote mega-bioscoop in Arnhem.

We zijn een paar jaar verder en Euroscoop bestaat niet meer. Deze week werd bekend dat de Euroscoop-bioscopen verder gaan onder de vlag van Pathé. De vijf Euroscoop-bioscopen in Nederland zijn door Pathé overgenomen.

Anderhalf jaar lang werd in de gemeenteraad in Arnhem gediscussieerd over de bouw van een megabioscoop bij de Rijnhal. Euroscoop wilde daar een megaplex met 10 filmzalen en ruim 1200 stoelen realiseren.

Lange tijd zag het er naar uit dat er in de gemeenteraad een meerderheid was die de plannen steunde. Want, bleek uit onderzoek van Euroscoop, er was behoefte aan nog een bioscoop in Arnhem.

Critici trokken de cijfers van Euroscoop in twijfel. Naast de Pathé-bioscoop bij het station, bevindt zich tien minuten rijden van Arnhem immers ook de Cinemec in Lent, eveneens eigendom van Pathé. In geen enkel scenario is er behoefte aan drie megabioscopen binnen 15 kilometer.

Er leken voor Euroscoop andere belangen in het geding dan het neerzetten van een winstgevende bioscoop in Arnhem.

Mensen die de bioscoop-wereld een beetje kennen, wezen erop dat er in Nederland een bioscoopoorlog aan de gang is tussen Vue en Pathé, de twee grootste bioscoop-exploitanten in Nederland. Beide ketens zijn bezig hun positie te versterken door kleinere spelers over te kopen. Met de overname van Euroscoop door Pathé krijgt euroscoop-eigenaar Luc Van De Casseye nu de miljoenen waar hij naar op zoek leek te zijn.

Euroscoop gesloten
Eind 2017 trok D66 op het laatste moment haar steun in om de komst van een Euroscoop-bioscoop bij de Rijnhal mogelijk te maken. D66 was bang dat een megabioscoop bij de Rijnhal een negatieve invloed zou hebben op de horeca in de Arnhemse binnenstad en het bezoek aan het omstreden nieuwe Focus Filmtheater.

Met het afhaken van D66 verloor wethouder Elfrink een meerderheid om de gedroomde bioscoop mogelijk te maken. Wanneer de Euroscoop-bioscoop bij de Rijnhal wel gebouwd was, dan was de kans groot geweest dat de bioscoop inmiddels door Pathé gesloten was.

Een van de bioscoop-complexen die Pathé heeft overgenomen, staat in Maastricht. Pathé heeft, net als in Arnhem een goedlopende bioscoop in Maastricht staan. En dus is de Euroscoop-bioscoop in Maastricht een paar maanden geleden gesloten.
“Er is geen plek voor twee commerciële bioscopen in Maastricht“, aldus Pathé-directeur Jacques Hoendervangers.

“Onze eigen Pathé bioscoop is volledig voorzien van de nieuwste technieken. Het was daarom een logische keuze om de Pathé bioscoop aan te houden en hiermee filmliefhebbers in Maastricht te blijven voorzien van de meest premium filmbeleving.”

Patrick is journalist en woont achter een toetsenbord in Arnhem. Patrick is daarnaast internet-ondernemer, met ongeveer veertig websites die jaarlijks 50 miljoen pageviews genereren. In zijn vrije tijd probeert Patrick om computers dingen te laten doen waarvoor ze niet bestemd zijn.