FFP2 mondmaskers wellicht volgende maatregel om Britse mutatie te stoppen

in Nieuws

Zeker is het nog lang niet, maar het is goed mogelijk dat het dragen van FFP2 mondmaskers de volgende maatregel is die in Nederland genomen wordt om de verspreiding van de Britse mutatie van het coronavirus een halt toe te roepen.

Duitsland maakte woensdag 20 januari bekend dat het dragen van een FFP2 mondmasker verplicht wordt bij winkelbezoek en voor reizen met het openbaar vervoer. FFP2-maskers waren al een tijdje verplicht in de deelstaat Beiren. Duitsland kiest voor die maatregel omdat FFP mondmaskers beter beschermen dan reguliere mondkapjes en stoffen mondkapjes.

Eerder maakte Oostenrijk al bekend dat het dragen van een FFP2 mondmasker vanaf maandag 25 januari verplicht wordt. Met het verplicht stellen hopen Duitsland en Oostenrijk de groei van het aantal besmettingen met de Britse variant van het coronavirus af te remmen.

De Britse variant van het coronavirus is volgens verschillende studies ongeveer 40 procent besmettelijker dan het oorspronkelijke coronavirus. Dat de Britse mutatie sneller rondgaat, komt vooral door de verspreiding van mens tot mens, aldus viroloog Mariet Feltkamp tegen de NOS.
“Studies tonen aan dat mensen die geïnfecteerd zijn met deze variant waarschijnlijk veel meer virus in hun keel hebben, naar verluidt tegen de honderd keer meer.”

“Geen stoffen mondkapjes”
Oostenrijk en Duitsland zijn op dit moment de eerste landen in Europa waar het dragen van FFP2 mondmaskers verplicht wordt gesteld. Maar de twee landen staan niet alleen. Ook in Frankrijk wordt het dragen van reguliere mondkapjes en stoffen mondkapjes afgeraden. De Franse regering waarschuwt dat stoffen maskers onvoldoende bescherming bieden tegen de Britse mutatie, die besmettelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus.

Ook in Groot-Brittannië, zwaar getroffen door de variant die daar voor het eerst opdook, pleiten wetenschappers voor het dragen van mondkapjes die meer bescherming bieden.
“Mensen zouden het beste masker moeten gebruiken dat voor hen beschikbaar is”, aldus dr. Allen Haddrell van het Aerosol Research Center tegenover The Guardian.
“Het verhogen van het aantal mensen dat hoogwaardige maskers draagt, zal de mate waarin het coronavirus kan worden verspreid drastisch beperken. Geen enkel masker is 100 procent effectief, maar sommige mondmaskers zijn beslist effectiever dan andere.”

In Nederland nog geen plannen
Stoffen mondkapjes en medische mondkapjes helpen om mensen te beschermen tegen grotere ademhalingsdruppels die worden geproduceerd wanneer we spreken, maar ze beschermen aanzienlijk minder goed dan FFP-maskers. Afhankelijk van het aantal lagen stof en de stof die gebruikt wordt, filteren stoffen mondkapjes tussen de 30 en 50 procent van alle luchtdeeltjes.

Bij FFP mondmaskers ligt dat tussen de 80 en 99 procent. Het FFP2-masker dat in Duitsland en Oostenrijk verplicht is, filtert 94 procent van alle deeltjes uit de lucht. FFP staat voor Filtering Face Piece.

Het RIVM adviseert nog altijd om wegwerpmondkapjes of stoffen mondkapjes te dragen. Tijdens de eerste coronagolf in 2020 adviseerde het RIVM om geen FFP mondmaskers te gebruiken. Dat advies was ingegeven door een tekort aan mondmaskers in de zorg. Inmiddels is van een tekort geen sprake meer.

Voor zover bekend heeft Nederland nog geen plannen om de FFP2-maatregel van Duitsland en Oostenrijk over te nemen. De ervaring leert echter dat Nederland wel vaker corona-maatregelen uit het buitenland heeft overgenomen nadat daar bleek dat ze effectief waren.

Tags:

Patrick is journalist en woont achter een toetsenbord in Arnhem. Patrick is daarnaast internet-ondernemer, met ongeveer veertig websites die jaarlijks 50 miljoen pageviews genereren. In zijn vrije tijd probeert Patrick om computers dingen te laten doen waarvoor ze niet bestemd zijn.

Laatste bijdragen

Ga naar boven