Opinie: Kan de criminaliteit in het Spijkerkwartier eindelijk eens aangepakt worden?

in Nieuws

Een schietpartij in de Steenstraat, een steekpartij in het Musispark, een zwaargewonde na een mishandeling en een beroving in de Spijkerstraat. Dat is wat er in twee weken tijd aan incidenten gebeurde in het Spijkerkwartier.

De meeste wijken in Arnhem maken dit nog niet eens mee in een heel jaar mee. In het Spijkerkwartier zijn dit soort incidenten schering en inslag.

Want het grote probleem is: dit zijn geen incidenten. De torenhoge criminaliteit in het Spijkerkwartier is structureel en het aantal zware geweldsdelicten in de wijk neemt alleen maar toe. Ik ben een van de bewoners van het Spijkerkwartier die zich hier grote zorgen over maakt. De wijk glijdt af!

Hoe groot de problemen in het Spijkerkwartier zijn, is goed terug te zien in de monitor die de gemeente Arnhem gebruikt om de leefbaarheid en de problemen in de wijken in Arnhem in kaart te brengen.

In die monitor is te zien dat 29 procent van de Arnhemmers zich weleens onveilig voelt in zijn eigen buurt. Dat percentage is in het Spijkerkwartier maar liefst 46 procent. Er is geen enkele andere wijk in Arnhem waar meer mensen zich onveilig voelen in hun eigen buurt. Het Spijkerkwartier is koploper en laat bekende probleemwijken als het centrum, Malburgen en Klarendal achter zich.

Bovendien neemt het onveiligheidsgevoel in de wijk alleen maar toe. In 2013 lag het percentage mensen dat zich in het Spijkerkwartier onveilig voelt op 35 procent: 11 procent lager.

Die cijfers worden ondersteund door onderstaande cijfers uit de monitor van de gemeente Arnhem. De grafiek hieronder toont de buurtproblemen. Wat daarbij meteen opvalt is dat alle indicatoren in het Spijkerkwartier ver boven het Arnhemse gemiddelde zitten.

Let vooral op de lichtblauwe kolom met de titel ‘dreiging’. Hierbij gaat het onder meer om straatroof, drugsoverlast, geweldsdelicten en bedreiging. Die problemen zijn in het Spijkerkwartier bijna drie keer groter dan in heel Arnhem.

Het kengetal dat de gemeente hanteert is in het Spijkerkwartier op dit moment 4,2. In 2013 stond dit in de wijk op 3,1. Voor heel Arnhem is het 1,6.

Kortom: er is al jarenlang sprake van ernstige criminaliteit in de wijk en die ernstige criminaliteit neemt in hoog tempo toe. Maar wat wordt er aan gedaan?

Nou. Niks dus. Burgemeester Marcouch liet naar aanleiding van de steekpartij in het Musispark in de Gelderlander weten dat “het een probleem van Arnhem is en daar moeten we wat aan doen”. Marcouch wil de gemeenteraad om meer geld vragen voor komend jaar.

Allemaal leuk en aardig, maar de wens om volgend jaar meer geld te vragen om dan de problemen op te lossen, is nou niet echt een harde belofte om nú iets aan de criminaliteit in het Spijkerkwartier te doen.

Gemeenteraad, burgemeester Marcouch: doe uw werk. Het loopt in het Spijkerkwartier de spuitgaten uit. Er zijn nu maatregelen nodig. Niet volgend jaar, niet tijdelijk, maar op dit moment en structureel.

Burgemeester Marcouch: u stond in het verleden bekend als de sheriff van Slotervaart. Dit is uw kans om ‘sheriff van het Spijkerkwartier’ te worden. Geef toe: dat klinkt veel beter.

Patrick Arink

Patrick is journalist en woont achter een toetsenbord in Arnhem. Patrick is daarnaast internet-ondernemer, met ongeveer veertig websites die jaarlijks 50 miljoen pageviews genereren. In zijn vrije tijd probeert Patrick om computers dingen te laten doen waarvoor ze niet bestemd zijn.

Laatste bijdragen

Ga naar boven