De twee nieuwe torens bij Arnhem Centraal gezien vanaf een van de perrons. Helemaal links is de Pathé-bioscoop te zien. (Foto: ABC Planontwikkeling.)

Bouw nieuwe torens Arnhem Centraal loopt aanzienlijke vertraging op

in Nieuws

ARNHEM – Met veel omhaal werd eind 2018 het plan gepresenteerd voor de bouw van twee nieuwe torens bij Arnhem Centraal. Tussen Pathé en de Park- en Rijntoren komen twee torens met een combinatie van woningen, kantoorruimte en ontspanning. Zo is althans het plan. Maar ruim een jaar na de presentatie van de plannen is er nog altijd geen zicht wanneer de bouw begint.

De bouw van de torens loopt vertraging op omdat er tussen projectontwikkelaar ABC Planontwikkeling en de gemeente Arnhem nog altijd geen overeenstemming is over de exacte invulling van de verschillende functies. Ingewijden melden dat ABC Planontwikkeling meer kantoorruimte wil realiseren in de nieuwe torens. Dat wordt bevestigd door de gemeente Arnhem.

“Er wordt overlegd met ABC over de precieze invulling in verband met mogelijke wensen van een klant”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De twee nieuwe torens zouden volgens de plannen van ABC Planontwikkeling begin 2020 gerealiseerd moeten zijn. Maar die streefdatum wordt bij lange na niet gehaald. Zelfs wanneer de gemeente en de projectontwikkelaar eruit zijn, zal het nog een tijd duren voor met de bouw begonnen kan worden.

“Wanneer er overeenstemming is, zal het plan worden voorgelegd aan de gemeente. Pas daarna kan er een voorstel aan de raad worden gestuurd, waarin ook een wijziging van het bestemmingsplan zit om dit plan mogelijk te maken”, aldus de gemeente. “Wanneer dat zal zijn, daar is nu nog niets over te zeggen.”

Al eerder vertraging
Het is niet voor het eerst dat de bouw van de torens bij Arnhem Centraal vertraging oploopt. De Nederlandse Spoorwegen en de gemeente Arnhem hebben vanaf 2016 twee jaar lang onderhandeld over het grondeigendom in het gebied.

Pas nadat de NS in 2018 officieel eigenaar werd van de beide kavels waarop de torens gebouwd worden, konden de plannen worden gepresenteerd. De bouwprijsvraag werd uiteindelijk gewonnen door ABC Planontwikkeling.

Onder de naam ‘Podium 26’ moeten er boven de winkelstrip tussen de stationshal en de Pathé-bioscoop twee torens komen van respectievelijk 50 en 30 meter hoog. Podium 26 gaat als het ware trapsgewijs Pathé (zo’n 35 meter hoog) verbinden met de bestaande Rijn- en Parktoren (circa 70 meter hoog).

“Het is een microstad waar diverse functies zijn geïntegreerd waardoor ze elkaar versterken”, meldde ABC Planontwikkeling bij de presentatie van het plan. “‘Podium 26’ biedt naast wonen en werken ook voorzieningen op het gebied van ontspanning, food, comfort te midden van de stad Arnhem. Het bijzondere ontwerp vormt straks een kloppend hart op het stationsbalkon.”

Dat ontwerp is geïnspireerd op een uitgerekte netpanty van mode-ontwerper Iris van Herpen. Van Herpen studeerde aan Artez in Arnhem. Het ontwerp is te zien als een knipoog naar Arnhem als modestad.

In de twee torens, samen 15.000 vierkante meter, moeten wonen, werken en ontspanning samen komen. Op de onderste drie transparante verdiepingen zijn horeca en flexibele werkplekken gedacht. Daarboven moet kantoorruimte komen, onder meer voor ABC zelf die haar kantoor in een van de torens wil vestigen. Daarboven komen woningen.

Impressie van de twee torens, gezien vanaf het busstation.
Een ontwerp als een “uitgerekte netpanty”. De Park- en Rijntoren zijn uit de impressie weggelaten.

Patrick is journalist en woont achter een toetsenbord in Arnhem. Patrick is daarnaast internet-ondernemer, met ongeveer veertig websites die jaarlijks 50 miljoen pageviews genereren. In zijn vrije tijd probeert Patrick om computers dingen te laten doen waarvoor ze niet bestemd zijn.