Patrick Arink: wat ik deed, wat ik doe

in Patrick Arink

Ik ben Patrick Arink, 53 jaar, Arnhemmer, journalist met 28 jaar ervaring. Ik schreef in het verleden voor een hele rits aan weekbladen, publieksbladen, vakbladen, huis-aan-huisbladen en dagbladen. Als journalist, maar nog vaker als eindredacteur.

Ik schreef boekjes en scheurkalenders, ik maakte TV voor Ivo Niehe, Carlo Boszhardt en Irene Moors en ik werkte mee aan Vara’s Ontbijtradio.

Sinds 2006 ligt de focus online. Als eigenaar van de Schrijverij onderhoud ik veertig journalistieke, informatieve en entertainment websites die via advertenties geld opleveren. Jaarlijks genereren deze websites meer dan 50 miljoen pageviews. Meer informatie over de Schrijverij lees je hier.

Tussen 2015 en 2018 onderhield ik het lokale nieuwsblog Arnhem-Direct. Arnhem-Direct groeide onder mijn leiding uit tot een van de leidende nieuwsblogs in Nederland met meer dan 120.000 bezoekers per maand.

Onder de vlag van Arnhem-Direct organiseerde ik in die periode voor de gemeente Arnhem meerdere debatten in het stadhuis en presenteerde ik samen met Bob Roelofs maandelijks het Arnhems Nieuwscafé.

Meestem-meter
Voor de provincie Friesland en de provincie Gelderland ontwikkelde ik in aanloop naar Provinciale Statenverkiezingen in 2019 de Meestem-meter. Dit is een stemwijzer die terugkijkt.

Voeren politieke partijen eigenlijk uit wat zij in verkiezingstijd aan hun achterban beloven dat zij zullen doen? Dat is de basisgedachte achter de Meestem-meter. Bij de Meestem-meter wordt gebruik gemaakt van voorstellen, moties en amendementen die in de voorgaande vier jaar aan de orde zijn gekomen.

De Meestem-meter bleek te voorzien in een behoefte en was een groot succes. Ter indicatie: ruim een derde van de kiezers in Friesland maakte gebruik van de Meestem-meter. Meer informatie over de Meestem-meter lees je hier.

Slag om Arnhem Archief
Er zijn honderden boeken geschreven over de Slag om Arnhem. Maar op internet is er maar heel weinig feitelijke informatie terug te vinden over Operatie Market Garden. Bovendien is veel van die informatie versnipperd of blijft de informatie aan de oppervlakte.

Om die reden heb ik in 2018 het initiatief genomen een uitgebreide site op te zetten waarin accurate informatie over de Slag om Arnhem ontsloten wordt voor het digitale tijdperk.

Het resultaat is het Slag om Arnhem Archief. Deze website vertelt op meer dan 250 pagina’s het volledige verhaal van de gevechten in Arnhem en omgeving. Het Slag om Arnhem Archief is in omvang inmiddels uitgegroeid tot de grootste Nederlandstalige website over de Slag om Arnhem. Met afstand. De site wordt door tienduizenden mensen per jaar bezocht. Meer informatie over het Slag om Arnhem Archief lees je hier.

Arnhemsche Courant
Veel van de dingen die ik doe, werken zoals ik het bedoeld heb. Maar soms lukt het niet om iets van de grond te krijgen. Een van die projecten waar ik mee bezig ben, is de Arnhemsche Courant.

Het is de bedoeling dat de Arnhemsche Courant in de toekomst weer op papier verschijnt. Niet meer dagelijks zoals vroeger, maar als lokale weekkrant waarin het nieuws van de voorgaande week wordt samengevat.

Ondanks diverse pogingen is het nog niet gelukt om dit project van de grond te krijgen. Het project Arnhemsche Courant ligt daarom op dit moment in de ijskast. Maar in die ijskast wordt wel gesleuteld om de krant linksom of rechtsom alsnog van de grond te krijgen.
Meer informatie over de Arnhemsche Courant lees je hier.

Mijn visie op (journalistiek) werk
Als je deze hele pagina hebt doorgelezen, dan ben je wellicht ook geïnteresseerd in mijn visie op journalistiek werk. Die visie lees je hier.

Patrick is journalist en woont achter een toetsenbord in Arnhem. Patrick is daarnaast internet-ondernemer, met ongeveer veertig websites die jaarlijks 50 miljoen pageviews genereren. In zijn vrije tijd probeert Patrick om computers dingen te laten doen waarvoor ze niet bestemd zijn.