Nominatie Loep 2023

in Patrick Arink/Persoonlijk

Het is een indrukwekkend rijtje genomineerden om tussen te staan: Zembla, Investico, De Groene Amsterdammer, NRC, NOS op 3, De Tijd, Trouw, Follow The Money en de Arnhemsche Courant. Als enige lokale medium was de Arnhemsche Courant in 2024 genomineerd voor de Loep; de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Uit in totaal 188 inzendingen werd in de categorie Controlerende journalistiek een Loep toegekend aan de Vlaamse krant De Tijd. Maar een jurylid bekende na afloop dat het weinig had gescheeld of de prijs in deze categorie was naar de Arnhemsche Courant gegaan.

Zelf was ik er sowieso al niet van uit gegaan dat een serie artikelen in de Arnhemsche Courant over de Schaapsdrift serieus kans zou maken om onderscheiden te worden met een Loep. Alleen al de nominatie tussen zoveel journalistieke grootheden voelt als een hoofdprijs.

Maar ik ben apetrots met de waardering en de erkenning. De oorkonde die we aan het einde van de avond meekregen, hangt ingelijst aan de wand naast het originele eerste exemplaar van de Arnhemsche Courant uit 1814.

Juryrapport

Uit de woorden van het jury-rapport blijkt dat de jury, bestaande uit leden van de Vereniging Van Onderzoeks Journalisten (VVOJ), uitermate lovend is over de Arnhemsche Courant:

“Goede journalistiek moet helder maken wat verwarrend lijkt en moet de waarheid zoeken waar niemand anders graaft”, aldus jury-voorzitter Gie Goris.

“Een lokale wethouder die over de bevolking heen walst om een visioen van sloop- en nieuwbouw er doorheen te krijgen. Soms door een beetje te liegen. Zoiets vraagt om voldoende tegenwicht van betrokken bewoners en om journalisten met een lange adem.

De publicaties van Patrick Arink over de ontwikkeling van woonbuurt en bedrijventerrein Schaapsdrift in Arnhem, zijn een schoolvoorbeeld van journalistieke volharding en van goede relaties met degenen die centraal zouden moeten staan: de mensen die het aangaat.

De publicaties zijn kritisch, maar geen vorm van service-journalistiek. Ze laten mede zien hoe cruciaal WOO-verzoeken kunnen zijn in lokale kwesties, en zijn daarmee een aanmoediging aan regionale en lokale collega’s om vaker van dit middel gebruik te maken, en daarvoor desnoods ook naar de rechter te stappen. Inmiddels heeft de gemeenteraad onder invloed van de publiciteit de plannen voor De Schaapsdrift teruggetrokken, hoewel dat vermoedelijk niet het einde is van dit verhaal.

‘Een sterk en ontroerende voorbeeld van wat regiojournalistiek kan betekenen’, oordeelt de jury. Een klassiek geval van ‘luis in de pels’. En: ‘Heroïsch dat de journalist dit in zijn eentje heeft gedaan. Het laat zien dat het rendeert wanneer iemand zich vastbijt in een dossier.’ Bijzondere waardering is er ook voor de manier waarop journalistiek en betrokken bewoners hebben samengewerkt, zonder de kritische toon te verliezen.”

Patrick is journalist en woont achter een toetsenbord in Arnhem. Patrick is daarnaast internet-ondernemer, met ongeveer veertig websites die jaarlijks 50 miljoen pageviews genereren. In zijn vrije tijd probeert Patrick om computers dingen te laten doen waarvoor ze niet bestemd zijn.