Bridge to Liberation trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers naar de John Frostbrug. Misschien kan het evenement dit jaar toch gehouden worden.

Coronaversoepeling opent de deur voor airborneherdenkingen

in Nieuws

De versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus die gisteren door premier Rutte werden aangekondigd, openen de deur voor de airborneherdenkingen en wellicht ook voor Bridge to Liberation in september van dit jaar. Hoe de herdenkingen eruit gaan zien is echter nog onduidelijk. Op het stadhuis in Arnhem wordt op dit moment gekeken naar alle opties en mogelijkheden.

Er mag meer, maar nog steeds op anderhalve meter afstand. Dat was de kern van de boodschap tijdens de persconferentie van premier Rutte op woensdag 24 juni. Sneller dan verwacht worden een groot aantal maatregelen versoepeld.
“We kunnen meer doen dan we hadden gedacht”, aldus Rutte.

Een van de maatregelen die versoepeld wordt, is het organiseren van evenementen. De regels voor bijeenkomsten in binnen- en buitenlucht worden aanzienlijk verlicht.

Binnen kunnen vanaf 1 juli evenementen georganiseerd worden met een maximum van 100 bezoekers. Buitenshuis zijn evenementen met een maximum van 250 bezoekers toegestaan. Premier Rutte liet weten dat grotere evenementen vanaf half augustus weer mogelijk zijn. Of dat gaat gebeuren is afhankelijk van een eventuele toename van het aantal besmettingen de komende tijd.

Indien het vanaf half augustus weer mogelijk is om grotere evenementen te organiseren, opent dat de deur voor een min of meer normaal verloop van de airborneherdenkingen in september, waarmee de Slag om Arnhem wordt herdacht.

Dat is ook bekend bij de gemeente Arnhem. Op welke manier de herdenkingen plaats gaan vinden, is op dit moment echter nog niet duidelijk.
“We zijn druk met de voorbereidingen bezig en daarin spelen de ontwikkelingen van gisteren ook een rol”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Maar herdenken zullen we.”

Indien de coronamaatregelen half augustus verder versoepeld worden, lijkt de jaarlijkse herdenking bij het airbornemonument ‘gewoon’ door te kunnen gaan. Wellicht dat aan bezoekers gevraagd zal worden om een mondkapje te dragen of dat het maximaal aantal bezoekers wordt gelimiteerd.

Ook de jaarlijkse parachutesprong van airbornesoldaten op de Ginkelse Hei lijkt door te kunnen gaan wanneer de maatregelen verder worden versoepeld. Het evenement in de buitenlucht biedt de mogelijkheid om bezoekers min of meer te spreiden over een groot gebied.

De vraag is wat er gaat gebeuren met Bridge to Liberation. Het evenement bij de John Frostbrug trekt jaarlijks tienduizenden mensen die dicht op elkaar staan. Volgens de huidige maatregelen is het uitgesloten dat het evenement dit jaar gehouden wordt. Het is afhankelijk van de versoepeling die in augustus wordt afgekondigd of en op welke manier Bridge to Liberation door kan gaan.

Achter de schermen wordt druk overleg gevoerd om te kijken naar de mogelijkheden om het evenement toch door te laten gaan.
Organisator Marieke van Kessel wil er op dit moment nog niet veel over kwijt: “Binnenkort laten we samen met de gemeente meer weten.”

Patrick is journalist en woont achter een toetsenbord in Arnhem. Patrick is daarnaast internet-ondernemer, met ongeveer veertig websites die jaarlijks 50 miljoen pageviews genereren. In zijn vrije tijd probeert Patrick om computers dingen te laten doen waarvoor ze niet bestemd zijn.

Laatste bijdragen

Ga naar boven