Er zijn honderden boeken geschreven over de Slag om Arnhem. Maar op internet is er maar heel weinig feitelijke informatie terug te vinden over Operatie Market Garden. Bovendien is veel van die informatie versnipperd of blijft de informatie aan de oppervlakte.
Om die reden heb ik in 2018 het initiatief genomen een uitgebreide site op te zetten waarin accurate informatie over de Slag om Arnhem ontsloten wordt voor het digitale tijdperk.
Het resultaat is het Slag om Arnhem Archief. Deze website vertelt op meer dan 250 pagina’s het volledige verhaal van de gevechten in Arnhem en omgeving. Ondersteund door foto’s, kaarten en originele filmbeelden geeft de site een duidelijk en volledig beeld van de veldslag die Arnhem voor altijd veranderd heeft.
Een strijdverslag van dag tot dag vormt het hart van het Slag om Arnhem Archief. De nadruk van de verhalen ligt daarbij bij de gevechten die zich in Arnhem en omgeving hebben afgespeeld. Ook de strijd in Nijmegen wordt uitgebreid beschreven.
Bronnen
Bij het schrijven van de website is gebruik gemaakt van tientallen bronnen en persoonlijke verslagen die na de Slag om Arnhem zijn geschreven. Zo is onder meer gebruik gemaakt van de persoonlijke getuigenissen van generaal Urquhart, kolonel John Frost en andere Britse militairen.
Daarnaast zijn de verslagen van Duitse commandanten over de strijd gebruikt op de site.
Er is veel informatie over de Slag om Arnhem waar bijna niets mee gedaan is, of die in de loop der tijd aan de aandacht is ontsnapt. Ik stuitte bij het Gelders Archief op de Collectie Boeree, genoemd naar een gepensioneerde militair. Hij heeft als eerste, direct na de bevrijding, onderzoek gedaan naar de Slag om Arnhem. Zijn dossier bestaat uit duizenden pagina’s, waarin nog veel informatie staat die nooit eerder gebruikt is.
Bevrijding
Het Slag om Arnhem Archief houdt niet op bij het eind van de gevechten op 26 september 1944. Ook over de evacuatie van de stad en over de bevrijding van Arnhem in april 1945 wordt uitgebreid geschreven.
Arnhem is waarschijnlijk de enige stad in Nederland waar de bevrijding niet gevierd wordt. Vanwege de evacuatie waren de inwoners van Arnhem daar niet bij.
Over de bevrijding van de stad is vrijwel nergens iets terug te vinden. Er is niet eens een Nederlandstalige Wikipedia-pagina over de bevrijding van Arnhem. Maar in het Slag om Arnhem Archief wordt het verhaal van de bevrijding in meerdere verhalen uitgebreid verteld.
Nooit af
Vanaf de lancering van de website in augustus 2018 is het aantal pagina’s op de site meer dan verdubbeld. Het Slag om Arnhem Archief is in omvang inmiddels uitgegroeid tot de grootste Nederlandstalige website over de Slag om Arnhem. Met afstand. De site wordt door tienduizenden mensen per jaar bezocht.
Het Slag om Arnhem Archief groeit nog altijd. Veel van de informatie die is opgeslagen in archieven en die is opgeschreven in boeken die niet meer verkrijgbaar zijn wacht erop om digitaal beschikbaar te worden gemaakt.
De site is inmiddels ook beschikbaar in een Engelstalige versie. Het ligt in de bedoeling dat de site in de toekomst in het Duits en Pools vertaald wordt.